mei 212019

Heerlijk, een appelcider. Fruitig en toch pittig en steeds zo verschillend van smaak, soms al per regio. De cider maken heeft nogal wat voeten in aarde. Onder appelcider verstaan we overigens een licht alcoholische drank waarin tussen de vier en acht procent alcohol zit. Drink je echte appelcider, dan gebruik je een mix van gewone en speciale ciderappels.

Appels worden in oktober geselecteerd

De voor cider te gebruiken appels worden in de oktobermaand zorgvuldig geselecteerd, gewassen en vermalen tot pommeau, een proces dat ook wel scratting genoemd wordt. De pulp die is ontstaan gaat daarna in een speciale ciderpers. De pulp wordt in houten mallen opgestapeld, de pers perst vervolgens het sap eruit. Wat overblijft wordt in de meeste gevallen aan varkens gevoerd.

 

Cider kan door lucht verkleuren en oxideren

Volgende stap is dat het sap in vaten gefermenteerd wordt waarbij een temperatuur tussen de vier en zes graden Celsius toegepast wordt. Het sap wordt zo gevuld dat er geen lucht bij kan komen omdat de cider anders kan verkleuren of zelfs oxideren. Gedurende het proces wordt voortdurend aandacht geschonken aan het schoonmaken en zeker ook schoonhouden van alle apparatuur die bij het proces gebruikt wordt. En bacterie kan namelijk al voldoende zijn om een vat vol cider te verpesten.

Appelcider

 

Appelcider

Door fermentatie zijn suikers omgezet en wordt de drank geklaard. Ongewenst materiaal en dode gistcellen blijven achter. Nadat de cider gegist is wordt het om te rijpen in een eiken vat gedaan. Ergens tussen de drie en zes maanden is de cider gereed. Doorgaans wordt het echter langer in het vat gehouden om de smaak nog verder te verbeteren. Appelcider maken is dus een ambacht en enigszins te vergelijken met de manier waarop wijn geproduceerd wordt.

 

Het gebruik van verschillende appelsoorten

De verscheidenheid in cider wordt veroorzaakt vanwege het gebruik van verschillende appelsoorten. Een appelcider bestaat vaak uit wel acht verschillende appelsoorten die worden geselecteerd op smaken als zoet, zuur en bitter. Dit is de voornaamste reden dat de smaak van cider steeds anders is.

 

In droge en medium variant

Je hebt droge en medium cider. Medium is vaak wat fruitiger en heeft vaak een lager alcoholpercentage. Ook in het uiterlijk van cider zit verschil. Bepaalde varianten zijn troebel, anderen helder. Dit grote verschil kan op het conto worden geschreven door de wijze waarop gefilterd is tussen persen en fermenteren. Tannine geeft appelcider de kleur. Hoe groter de concentratie tannine, hoe dieper de kleur.

 

Voor meer informatie klik hier.


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *