aug 142019

Catering is kaas en worst en bier, waar dan ook. Het is een van de vele misvattingen over het begrip catering. Heel veel mensen denken bovendien dat het begrip catering in Nederland alleen betrekking heeft op het bedrijfsrestaurant of op het verzorgen van partijen op locatie. Maar dit is ook al niet het geval, catering is namelijk veel meer.

Catering

Geen horeca en alles te maken met de verstrekking van eten en drinken

Voor de duidelijkheid: catering is alles wat geen horeca is en te maken heeft met het professioneel verstrekken van eten en drinken. Er is sprake van horeca als mensen komen om te eten en te drinken of te slapen. Is het hoofddoel iets geheel anders, dan noemen we dat dus catering. Denk maar eens aan werk, onderwijs, sport, ziekenhuis, verzorgingshuis, luchthaven, vliegtuig en trein. Bovendien wordt het verzorgen van een feest die op een bepaald locatie plaatsheeft, ook weleens omschreven als catering. Deze wijze van catering wordt weer opgesplitst in party- en eventcatering om precies te zijn.

Catering is steeds dichter naar de horeca toe gekropen de afgelopen jaren

Wordt de dagelijkse voorziening van maaltijden en andere restauratieve services uitbesteed aan een externe dienstverlener, dan spreek je van contractcatering. Er is dan dus sprake van een overeenkomst. De catering wordt in dat geval uitgevoerd op het terrein van de opdrachtgever. Bij contractcatering wordt meestal een mix van sociale prijzen voor de primaire levensbehoeften – brood, beleg, melk, thee, eenvoudige koffies – en van prijzen die dichter tegen de horeca aan liggen toegepast. Deze zijn vaak de wat luxere producten. De catering is in de loop der tijd steeds dichter naar de horeca toe gekropen. Dit proces is loopt wel al tien jaar. Daarmee wordt met name gedoeld op het feit dat de moderne catering luxer, gezonder en creatiever is geworden. Bovendien wordt niet zelden een andere naam aan de dienst gegeven.

De cateraar doet zijn ding vaak op locatie

Zo noemen bepaalde contractcateraars zichzelf nu foodservice-organisatie of ook wel eens aanbieders van bedrijfshoreca of zakelijke horeca. Dat doen ze vooral omdat ze niet langer geassocieerd willen worden met fantasieloze buffetten in aftandse ruimtes. Horeca is dus iets anders dan catering. De cateraar doet zijn ding in de meeste gevallen op locatie en in opdracht van een ander. Bij catering is steeds sprake van een driehoeksverhouding: opdrachtgever, gast, cateraar. In de horeca bestaat die verhouding niet.


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *