sep 042019

Hindoeïstische catering

Je hebt er heel veel over gehoord, over de Hindoestaanse keuken. En dus wil jij ook eens aan de gang met Hindoestaanse gerechten. Maar wat zet de Hindoestaanse cateraar dan normaliter voor je op tafel en hoe creëert hij die zo specifieke smaak eigenlijk?

Knoflook en uien vormen vaak de basis van een Hindoestaans gerecht

De Hindoestaanse cateraar werkt altijd met knoflook en uien, die binnen de Hindoestaanse keuken echt onafscheidelijk zijn. Knoflook en ui vormen vaak de basis van elk Hindoestaans gerecht. Daarnaast zijn de Madame Jeanette en of de Adjoema pepers onmisbaar voor de Hindoestaanse cateraar. Deze pepers worden vaak meteen aan het gerecht toegevoegd. Net als de Surinaamse cateraar kan de Hindoestaanse uiteraard niet zonder zonnebloemolie, zoals dat ook geldt voor maggiblokjes. De Hindoestaanse cateraar doet die in de soep, in de groenten, in het vlees en in de bami.

Populair zijn kip in tomaten puree en gebakken kikkererwten

De Hindoestaanse cateraar gebruikt ook altijd een fijngemalen kruidenmengsel van onder meer kurkuma (de geelwortel), kaneel, djinten, ketoembar en ook mosterdzaad. Voor het pure Hindoestaanse tintje maak je gebruik van Masala kip, doks, bara en khora en is ook aloë koesbanti – dit zijn aardappelen en kousenband – zeer geschikt. De Hindoestaanse cateraar kan ook niet zonder kasripo, bij ons beter bekend als ketjap manis. Dit pas je toe op kip, kippenlevertjes en ook de saoto soep. Als smaakmaker passen de Hindoestaanse cateraars ook tomatenpuree toe als smaakmaker. Populaire gerechten zijn dan ook kip in tomaten puree of gebakken kikkererwten in puree.

Een koker, vijzel en altijd een grote pan

Wil je in de huid kruipen van de Hindoestaanse cateraar, zorg dan dat je een rijstkoker in je bezit hebt. Kook bij voorkeur Surinaamse rijst in de koker, dit omdat die beschikt over een lange en droge korrel. Wat betreft ‘gereedschappen’ kun je evenmin zonder de vijzel, onder meer voor het fijnmalen van knoflook, peper of als je plannen hebt om zelf masala wilt gaan maken. Houd wel altijd een doekje onder de vijzel. Uiteraard heb je ook een grote pan. Groot ja, want een Hindoestaanse cateraar past zijn eten niet af, die zorgt altijd voor overvloed en voor meer dan voldoende eten dus. De Hindoestaanse en Surinaamse keuken hebben overigens veel raakvlakken Dat verklaart wellicht ook het feit dat we in ons land best enigszins op de hoogte zijn van de heerlijke Hindoestaanse keuken.


Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *